Ir al contenido principal

III Jornada de pilota a mà en els centres d'atenció als TMG



La diferència ens fa especials. Pot ser siga esta una de les màximes que deuríem tindre tots presents en la nostra vida diària. Perque ningú és perfecte, perque tots som diferents. Tots tenim punts dèbils i punts forts. Capacitats més o manco desenrollades.

Alguns tenim els ulls clars, atres obscurs. Alguns som baixets, atres altots. Alguns portem ulleres, atres no, i fins i tot hi ha gent que porta lentilles. Alguns tenim problemes físics, síquics o mentals, hi ha gent que no.

Afortunadament tots som diferents, tots. Pero per alguna raó tendim a amagar als que són massa diferents.

Hi ha gent que te la fortuna de treballar en persones afectades per malalties mentals. Eixa gent fa una funció molt important. Ells fan que els afectats per estes malalties puguen recuperar el control de la seua vida, el seu proyecte de vida. També busquen donar-li visibilitat, normalitat en una societat que els ha abandonat.

El deport és una fantàstica via per conseguir tot açò. Fa uns anys, alguns treballadors del CRIS Acova escomençarem a treballar la pilota valenciana com a ferramenta de conseguir els seus objectius. Poc a poc ho estan conseguint. El pròxim dimecres en el polideportiu de Nazaret (Valéncia ciutat) el podrem comprovar.


A continuació teniu la reflexió de Òscar Llago i Giménez, un dels monitors que han menejat este proyecte:


MEMÒRIA DEL NAIXEMENT DE LA PILOTA A MÀ
EN ELS CENTRES D'ATENCIÓ ALS TMG

Durat l'any 2010 a València, un Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) i Centre de Dia anomenat "Acova", practicava amb un grup d'usuaris seus la pilota valenciana combinada amb el frontenis (el qual servia en part com a reclam per a que alguns es pugueren interessar posteriorment per la pilota a mà).

A finals d'any, en altre CRIS i Centre de Dia anomenat "Sant Pau" - també de València - va eixir l'iniciativa per part del taller 'Aula Cultural' de coneixer l'activitat dels d'"Acova". L'Aula Cultural estava dedicada durant aquell any a la cultura de les comarques del territòri valencià. I és per això que era imprescindible acostar-se al món de la pilota com a esport arrelat.

Amb aquell primer contacte que tinguerem visitant l'activitat que es desenvolupava en el poliesportiu de Natzaret, a València, va ser prou per a que un reduït grup mostrara interés i compromís per a encetar un taller nou per a 2011. Va ser així que es passava a ser dos Centres d'atenció a transtorns mentals greus (TMG) els que anaven a practicar el joc des de gener de 2011.

Qué son i a qué es dediquen els Centres d'Atenció a TMG:

Als CRIS/CDD (una de les modalitats d'aquests Centres) acudeixen persones afectades per malalties mentals que, derivades des dels Centres de salut de zona (barri o poble) per l'equip de psiquiatria i treball social, i amb la supervisió i intervenció en el procés de la Conselleria de Benestar Social, necessiten d'intervenció psicosocial que els ajude a reprendre el control sobre la seua vida, en totes les seues vessants, i abordant, en la mesura de les possibilitats, el seu projecte de vida. L'estructura dels Centres aquests consta de programes integrals de rehabilitació en els quals se'ls proporciona suport psicològic i social per mitjà de tallers (psicològics, d'oci, d'esport, de manualitats, d'actualitat, de teatre, etc).En paral.lel es treballa amb la familia per tal d'aportar informació i suport mútu en el procés evolutiu del nostre usuari.

En resum del que es tracta en aquest Centres és de proporcionar a la persona i a la seua familia de ferramentes que permitisquen millorar la seua qualitat de vida. Al mateix temps lluitem contra l'estigma que avui en dia encara la societat descarrega contra "la bojeria". Falta d'informació adequada, tergiversacions en els mitjans de comunicació i pors del passat son al que ens enfrontem.

Tornant més estrictament a la nostra activitat:la pilota a mà. 

Pel que fa a les instal.lacions de Natzaret, aquestes permiteixen posar en pràctica dues modalitats: frontó valencià i raspall. Frontó en els frontons 1, 2 i 3. i raspall en el frontó 4, el que resulta ser un trinquet basc-francés. En un principi va ser el frontó la modalitat la que va ser usada per a "trencar mà". El joc indirecte aporta als nostres usuaris el suficient marge de maniobra per a que els resulte atractiu el joc i alhora no els supose en excés complexe de poder respondre amb les seues "capacitats diferents"(*). Per l'experiència que tenim, en l'altre extrem es situaria la modalitat d'Escala i corda que és, en principi, la forma de pilota que més complexa els resulta. El que no vol dir que amb entrenament no siguen capaços d'abordar i obtindre adequats resultats.

En un principi tots, així com els que entraven nous al taller, es protegien les mans, encara que juguen amb pilota de badana (la pilota de toc més suau que existeix en aquest esport degut al seu pes i pels materials amb els que es confecciona). Però amb el pas del temps, ells s'acostumen als impactes d'aquesta pilota i passen a preferir no liar-se la mà. Ahí cal dir que el ritual de "fer-se la mà", el protegir-se-la, comporta un exercici psicomotriu ben valuós per a ells en molts dels casos. Hem tingut en casos concrets millories sorprenents en el fet de l'evolució de la destressa en posar-se els materials protectors. Però en definitiva els monitors vejerem oportú que no es lien les mans com a signe de "veterania" alhora que com a forma de guanyar temps a l'activitat de l'esport pròpiament dit.
Portem vora 4 anys de treball conjunt entre els dos Centres, en els que hem aconseguit un fum d'objectius que ens proposavem i els quals poden resumir-se de la següent manera:

- Hem mantingut el taller amb el pas del temps. El nombre d'usuaris que s'han anat apuntant ha anat augmentant en els anys i per tant això ens demostra que hem acertat amb la proposta, amb l'aposta.

- Hem aconseguit que dones s'apunten a fer aquest esport. Cosa que en l'equip de futbet no hem aconseguit.

- Hem aconseguit crear una alternativa als esports de consum masiu per excel.lència com és el futbol, però també altres de renom i d'ample espai televisiu com puga ser el basquet o inclús el ciclisme.

- Hem aconseguit una difusió pública de la visibilitat i la normalització dels TMG amb aquesta activitat ben important, arribant a tot el món de la pilota i al públic en general siguent reportats en diversos mitjans de comunicació i treballant la presència en les xarxes socials com ara facebook. Bàsicament ha sigut possible pels actes públics que hem generat (1 participació en el Dia anual de la Pilota en la plaça de l'ajuntament de València, en l'edició XXII, any 2013 i amb 3 jornades específiques: abril de 2013 i març de 2014 en el trinquet de Pelayo i octubre de 2014 en el poliesportiu de Natzaret, València ). A més hem participat en l'exposició "Faixa roja - faixa blava. La pilota valenciana". De la Diputació de València, El Museu Valencià d'Etnologia i el Museu de la pilota d'El Genovés.

- Hem aconseguit que dos Centres més obriguen taller de pilota. Un a Castelló i altre a Massamagrell. La idea és seguir fomentant que més Centres obriguen taller per tal de iniciar una lliga anual de pilota inter-centres. De moment com que ja som 4, anem a planificar la I Lliga de pilota en TMG. Lògicament pels municipis participants ja implicats, serà d'àmbit autonòmic, superant així l'àmbit inicial el qual era local - provincial de les comarques centrals (València ciutat).

Tenim a més a més altres projectes en ment els quals anirem treballant per al 2015 com ara fer  intercanvi amb un Centre de TMG de Navarra amb el seu taller "Mano manista" i per altra banda fer un monogràfic sobre la nostra experiència amb l'editorial "Això és com tot". Altre aspecte a reprendre és l'objectiu d'aconseguir fer partides en el carrer com a forma de reivindicar l'espai públic per al joc i la diversió social, front al "segrest" actual que comporta l'ús masiu dels vehicles.

En definitiva una experiència molt satisfactòria. La proposta sorgueix per la vinculació amb la pilota dels monitors que promouen el taller trobant ressó i bona receptivitat per part de participants, resta d'equip profesional dels Centres i per les entitats que ens han vingut recoltzant com la Federació de pilota valenciana.


Òscar Llago i Giménez
Monitor de Pilota en el Cris Sant Pau. València
7 d'octubre de 2014.


(*) "Capacitats diferents": Encara que aquest terme s'utilitza més en l'àmbit del que comunment s'anomena "discapacitat", i no amb els transtorns mentals greus, el reflexe per tal de subratllar que el que ens orienta en el nostre treball com a equip profesional multidisciplinar és justament el focalitzar en allò que la persona poseeix i no posar la mirada en allò que la persona no té o que té patològicament distorsionat. Encara que, per suposat, el que acabe de dir no significa negar la malatia, ni molt menys.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Una parella de 10

  Després de nou partides disputades, Giner i Nacho han tancat un campeonat de 10 puix han conseguit sumar la victòria més important, la de la final. Per tant, la parella ha conseguit fer una Lliga perfecta, de 10, no solament pel ple de 10 victòries, també pel gran equip que han fet. I és que Giner i Nacho s'han mostrat com una parella intractable, sense fissures. Hem vist un Giner ficat en la faena, a un gran nivell, quin gust dona vore-lo jugar. Pero com ell mateixa digué en declaracions a Pilota Pro, jugava en un miger que “marca molt la diferència”, i el tenia que aprofitar. Tenim a un pilotari, un miger, qui hui en dia, en permís del número 1, Puchol II, marca la pauta a seguir, la referència en les lloses dels trinquets. Nacho te cames, físic i tècnica. Te pot jugar en criteri en les dos mans, per dalt i per baix, abarca molta cancha i sap colocar-se i colocar la pilota com pocs. Si continua jugant aixina, i te pinta de que aixina serà, tenim per a fruir molt

Triats els 17 valencians i valencianes que jugaran per guanyar l'Europeu de Pilota

  Freixo de Espada à Cinta és un chicotet municipi portugués de poc més de 3.000 habitants. Es troba en la frontera espanyola, front la província de Salamanca, i del 2 al 6 d'abril serà la capital europea de la pilota ya que allí es disputarà l'Europeu 2024. Valéncia afronta esta nova fita europea després de proclamar-se campeona del Món en Alzira fa poc més d'un any. La Selecció Valenciana encara este nou repte en novetats. La primera d'elles és que, com anuncià en el seu moment, Vicent Molinés deixa el càrrec de seleccionador, deixant pas a un cos tècnic format per Juanma Garrido, Arnau Oliver i Ana Giner, que ya formaven part de l'equip del seleccionador en Alzira 2023. Per un atra banda trobem les baixes de dos peces importants degut a les lesions, Mar en dones i Puchol II en hòmens. Selecció Femenina L'equip femení tornarà a estar format per sis jugadores. Continuen de la cita d'Alzira Victoria, Ana de Beniparrell, Amparo de Moncada i Irene

En Benissa, pilota i misa

Que la pilota és especial ya ho saben tots els que estan llegint estes llínies. Una de les característiques que fan del nostre un deport especial, més estimat, de bo, pels seus practicants és la intensa activitat per part dels aficionats. A diferència dels clubs de fútbol, en pilota no tenim milers de socis i abonats, pero si tenim un grapat d'enamorats en cada poble. Un grapat que són els que li donen vida, dia a dia, a la pilota valenciana. I un bon eixemple és Benissa i el seu Campeonat Comarcal Puríssima Chiqueta. Benissa és de tots coneguts pel dit “Els dumenges, en Benissa, pilota i missa”. Per tant, és per tots coneguda la seua afició a la pilota. De fet, el seu trinquet ha sigut seu de grans partides en la seua història. Pero el trinquet es manté viu gràcies a eixe grapat d'aficionats del poble que encara s'ocupa d'organisar, entre d'atres coses, un campeonat d'aficionats, el Puríssima Chiqueta, que es mamprengué en els huitanta.